Ce este etanșarea la aer?

Autor 07 martie, 2023aprilie 25th, 2023

Etanșarea la aer reprezintă controlul scurgerilor de aer și eliminarea curenților de aer nedoriți din cadrul unei clădiri.  Etanșarea la aer este una dintre cerințele definitorii de proiectare ale unei construcții performante.

Etanșarea la aer se obține prin crearea unui sistem de etanșare, o barieră de aer continuă prin care se separă spațiul interior de mediul exterior. Acest sistem ridică nivelul de confort al spațiului interior, optimizează performanța izolației termice și ajută la menținerea ansamblului fără condens și mucegai.

De ce construim clădiri etanșe la aer?

UN MEDIU CONSTRUIT MAI BUN:

Clădirile etanșe la aer ajută la reducerea amprentei de carbon a mediului construit, prin obținerea unui consum redus de energie, care poate, de asemenea, să reducă considerabil costurile de întreținere, încălzire și răcire.

O CASĂ SĂNĂTOASĂ: 

Conform studiilor, petrecem, în medie, aproximativ 90% din timp în interiorul clădirilor. Prin urmare, calitatea aerului din interior este extrem de importantă pentru sănătatea noastră. Mucegaiul poate apărea în clădirile convenționale ca urmare a pătrunderii excesive a umidității în anvelopa clădirii. Sistemul de etanșare la aer elimină aceste probleme, rezultând un nivel mai ridicat de calitate a aerului în casă, creând o casă mai sănătoasă și o clădire mai durabilă.

Cum putem obține o clădire etanșa la aer?

În timp ce clădirile convenționale au o multitudine de perforații compromițătoare ȋn anvelopa lor, bariera de aer dintr-o construcție performantă trenui să continue neîntreruptă. Însă, pentru a obține necesitățile unei locuințe contemporane precum lumină, apă, ventilație sau electricitate, sunt inevitabile unele perforații în anvelopa clădirii.

Pentru o clădire etanșă la aer, toate perforațiile din anvelopă trebuie să fie selectate cu intenție, integrate și etanșate corespunzător cu soluții tehnice specifice: deschiderile ferestrelor și ușilor sunt izolate cu membrane de etanșare inteligente care ne garantează că nu apar scurgeri de aer în jurul cadrelor; perforațiile pentru echipamentele de instalații (cum ar fi ventilația, electricitatea, apa) sunt sigilate cu o membrană etanșă pulverizată care blochează orice mișcare a aerului în jurul țevilor. Aceste măsuri asigură că izolația termică a construcției funcționează la performanța optimă, economisind energie și reducând drastic emisiile de carbon și costurile de întreținere pe toată durata de viață a clădirii.

Scurgeri de aer vs. ventilație controlată

Atât clădirile convenționale, cât și cele performante trebuie să fie ventilate corespunzător pentru a crea un confort maxim de locuit. În timp ce ventilația este intenționată și necesară, scurgerile de aer nu sunt de dorit.

La construirea unei clădiri etanșe la aer, în procesul de proiectare este planificat un sistem de ventilație adecvat. Sistemul de ventilație menține clădirea ventilată constant cu aer proaspăt exterior, recuperând în același timp căldura emisă din mediul interior.