Alesonor obține pre-certificarea LEED Community Platinum pentru suburbia verde Amber Forest

Autor 14 septembrie, 2023septembrie 14th, 2023

Alesonor, companie cu o experiență de peste 20 ani în dezvoltarea comunităților sustenabile din România, a primit pre-certificarea LEED COMMUNITY PLATINUM PRECERTIFICATION pentru suburbia completă Amber Forest, devenind astfel al patrulea proiect din Europa care obține pre-certificarea Platinum acordată de United States Green Building Council (USGBC). Amber Forest este primul și singurul proiect din România care a obținut pre-certificarea LEED Cities and Communities.

Această distincție confirmă că Amber Forest a îndeplinit toate cerințele pentru pre-certificarea LEED Orașe și Comunități: Planificare și Proiectare. Amber Forest face acum parte dintr-un grup care urmează să fie certificat folosind sistemul de evaluare LEED pentru orașe și comunități. LEED, (Leadership in Energy and Environmental Design/ Leadership în Energie și Design de Mediu), a fost creat de USGBC și este cel mai utilizat sistem de evaluare a clădirilor verzi din toată lumea.

Pre-certificarea Amber Forest LEED PLATINUM arată că proiectul implementează măsuri esențiale pentru sustenabilitate și leadership climatic”, a declarat Peter Templeton, președinte și CEO, USGBC. „LEED pentru Orașe și Comunități a fost creat pentru a ajuta la îmbunătățirea standardelor noastre de viață și pentru a ne asigura că fiecare cetățean are acces la locuri și spații sănătoase, verzi și performante. Orașele și comunitățile care obțin certificarea LEED dezvoltă planuri responsabile, durabile și specifice pentru energie verde, apă, deșeuri, transport și mulți alți factori care contribuie la calitatea vieții, cum ar fi echitatea, educația, reziliența, infrastructura și nu numai. Amber Forest este un prim exemplu al modului în care planificarea și colaborarea inovatoare pot ajuta la atingerea obiectivelor de durabilitate și reziliență.”

„Viziunea noastră este să creăm o comunitate care să stabilească un nou standard de viață durabil în România și să îi inspire pe alții să urmeze și să dezvolte proiecte mai sustenabile. Creăm o comunitate completă în care rezidenții se pot bucura de un stil de viață de înaltă calitate, având în același timp grijă de mediu. Proiectarea și construirea unei comunități care îndeplinește cele mai înalte standarde de durabilitate necesită o înțelegere profundă a principiilor designului durabil și utilizarea tehnologiei și materialelor inovatoare. Pentru acest efort, standardul LEED City and Communities ne-a completat designul și ne-a inspirat către o dezvoltare și mai ambițioasă. Suntem foarte mândri că suntem printre puținele proiecte din Europa care obține cea mai înaltă recunoaștere – Pre-certificarea Platinum LEED CITIES AND COMMUNITIES.”, a declarat Leonidas Anastasopoulos, Managing Partner Alesonor.

Proiectul sustenabil Amber Forest, dezvoltat pe o suprafață de 31 de hectare este situat în zona Tunari, la 14 km de Piața Victoriei, București, va cuprinde peste 700 de vile și apartamente verzi care vor beneficia de o infrastructură completă, de înaltă calitate, împreună cu o zonă dedicată familiei – școală, grădiniță și afterschool, spații de co-working cu săli de conferințe, zone de recreere, sport, spa, restaurante și zone pentru cumpărături, policlinică și farmacie, precum și acces direct la Pădurea Băneasa, cea mai mare pădure din jurul Bucureștiului.

Amber Forest a obținut pre-certificarea LEED PLATINUM pentru angajamentul său de a implementa strategii și soluții practice și măsurabile menite să îmbunătățească sustenabilitatea și nivelul de trai al rezidenților. Unele dintre elementele care au fost analizate și soluțiile care sunt implementate în consecință se concentrează pe: reducerea consumului de apă, eficiență energetică și emisii scăzute de gaze cu efect de seră, materiale și resurse utilizate, transport eficient, dezvoltare durabilă a șantierului, biodiversitate, dezvoltare cu densitate scăzută și calitate înaltă a vieții. LEED este conceput pentru a ajuta clădirile, comunitățile și orașele să atingă performanțe ridicate în domenii cheie ale sănătății umane și a mediului.

Procesul de certificare a fost coordonat de Arh. Tamara Dogariu, Consultant în sustenabilitate LEED AP ND.

„Orașele și comunitățile care urmăresc certificarea LEED sunt ferm angajate să reducă emisiile de carbon, să promoveze vitalitatea ecologică și să sporească bunăstarea locuitorilor săi. Determinarea întregii echipe Amber Forest de a stabili un punct de referință de înaltă performanță poate servi drept model pentru toți. Sunt mândră să sprijin Alesonor, un dezvoltator care acordă constant prioritate sustenabilității și îmbunătățirii calității vieții pentru rezidenții săi.”, a adăugat Arh. Tamara Dogariu, consultant sustenabilitate LEED AP ND.

Mai mult, dezvoltatorul Alesonor a semnat un angajament pentru tranziția către o comunitate fără deșeuri și de a reduce daunele ecologice și economice asociate generării deșeurilor. Entitatea independentă terță care supraveghează această tranziție este Zero Waste România. Angajamentul include implementarea măsurilor de prevenire a deșeurilor, colectarea separată a deșeurilor pe cel puțin cinci tipuri, un centru comunitar de refolosire, reparare și reciclare și o instalație de compostare pentru deșeurile organice.

 

Despre Alesonor, dezvoltatorul imobiliar al comunităților durabile Amber Gardens and Amber Forest  

Alesonor este un dezvoltator rezidențial, specializat în dezvoltarea comunităților durabile, precum Amber Gardens și Amber Forest. Având peste 20 ani experiență în România, Alesonor are ca principal obiectiv dezvoltarea proiectelor rezidențiale responsabile față de mediu, ce îmbină pasiunea pentru design, calitate și natură.

Printre proiectele rezidențiale de referință dezvoltate de către Alesonor în București se numără Clover Residence, Magnolia Residence, Ivy Office Residence, Almond Tree Residence și Amber Gardens. Amber Gardens, primul complex rezidențial din Romania cu vile verzi de lux bazate pe designul bioclimatic, respectă cele mai înalte standarde energetice. Alesonor s-a impus ca lider în dezvoltarea de vile rezidențiale și comunități durabile în România, pledând pentru clădiri verzi, eficiente din punct de vedere energetic.

Amber Forest, prima suburbie completă din România, cuprinde aproape 500 vile verzi şi peste 200 apartamente verzi, un parc de 5 hectare și diverse facilități sportive, de agrement, educaționale, comerciale și de lucru, dezvoltate pe 31 de hectare, cu doar 15% din suprafață construită, având cel mai mic coeficient de utilizare a terenului. 

Peste 450 de locuințe verzi au fost vândute deja în suburbia Amber Forest.

www.amberforest.ro